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CONFIDENTIAL

Dear NSNS

The Board of Ethics has reviewed your request for
an advisory opinion to determine whether your
wife, (S NSNSENNEEE can be considered for and
accept commissions and or ge her artwork to the
City through (AN ART PRocRAM (NSRRI,

In your letter of January 15, 1988
that the Director of the |An ART PROGRAM I
is supervised by the Director of the
Fine Arts, a subdivision of the Department of
Cultural Affairs. You further stated that you did
not have any responsibility for this program or
any other program under the jurisdiction of the
Office of Fine Arts, Under these circumstances,
the Board concludes that your wife may participate

Section 26.2-11 of the Ethics Ordinance (Interest
in City Business) prohibits a City employee from
having a financial interest in his own name or in
the name of any other person in any work or
business of the City. "Financial interest" |is
defined in Section 26.2-1(k) of the Ordinance as:

any interest as a result of which the
owner currently receives or is entitled
to receive in the future more than
$2,500 per year (and) any interest with
a cost or present value of §5,000 or
more...; .... provided, howvever,
financial interest shall not include (a)
any interest of the spouse of an
official or employee which interest is
related to the spouse's independent
occupation, profession or employment.
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Your wife (O Em

Lo 8% is a professional artist. Accordingly
she falls within exception (a) and it is therefore permissable
for her to accept commissions and/or sell her artwork to the City
under Section 26.2-11 of the Ethics Ordinance.

Sections 26.2-3 (Improper influence} and 26.2-8 (Conflicts of
Interest) prohibit a City employee from attempting to influence
any governmental decision or participating in any governmental
decision in which he has economic interest distinguishable form
that of the general public. The term "economic interest" is
subject to the same exclusions as "financial interest" (See
Section 26.2-1(h})). Therefore, any interest of the spouse of an
employee that is related to' the spouse's independent occupation
or profession will not constitute an "economic interest" as
defined by the Ethics Ordinance. Accordingly, your wife. will not
be prohibited from accepting commissions and/or selling artwork
to the City by either Section 26.2-3 or 26.2-8.

The last provision of the Ethics Ordinance at issue in this case
is Section 26.2-13(b). This section of the Ordinance prohibits a
City employee from exercising contract management authority where
any relative of the employee is employed by or has contracts with
persons (including the relative herself) doing City work.

"Contract management authority" is defined in Section 26.2-1(f)
as:

personal involvement in or direct supervisory respon-
sibility for the formulation or execution of a City
contract, including without limitation the preparation
of specifications, evaluation of bids or proposals,

negotiation of contract terms or supervision of
performance.

Insofar as you have stated that you (1) will not have any
supervisory authority over the Director of the Percent Ffor Art
Program; (2) will not have any personal involvement in the
program; and (3) will not participate in the contractual aspects
of this program, you do not exercise "contract management
authority" over the program; and therefore Section 26.2-13(b)
will not be violated if vyour wife participates in the program.
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Section II.

You have also requested that the Board determine whether your
wife could be considered for An ART PRoerAM BRI AEP pProject
if, hypothet1cally speaking, the Director of the program were
under your supervxslon The Board concludes that under these
circumstances, participation by your wife would be prohlblted by
Section 26.2-13(b) of the Ethics Ordinance. This section states:

No official or employee shall exercise contract
management authority where any relative of the official
or employee is employed by or has contracts with
persons [including the relative herself] doing Clty
work over which the City official has or exercises
contract management authority.

The Board of Ethlcs concludes that if the Director of AN ART PROGRAM

SR Prvere placed under your supervision, you would
exercise 'contract management authority" over the program itself
in accordance with general principles of agency law. Thus,
Section 26.2-13(b) would be violated if your wife accepted
commissions or sold artwork to the City under such circumstances.

If you have any questions, please do not hesitate to contact the
Board of Ethics at 744-9660,

Sincerely,

Mary L. Milano
Vice-Chair
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GOVERNMENTAL ETHICS ORDINANCE

WHEREAs,theCityofChJcago' is 2 home rule unit of government
as defined in Article V11, SecﬁonsofthelllinohComtitution,mdu
such may exercise any power and perform any function pertaining to
its government and affairs; and

WHEREAS, it is essential to the function of democratic government

that the public have confidence in the fair and honest administration
of government; and

WHEREAS, that confidence can best be engendered and preserved

by the avoidance of conflicts of interest, impropriety, or the appearance
of them; now, therefore,

BElTORDAINEDBYTHECl'I’YCOUNCH.OFTHECITYOF
CHICAGO:

SECTION l.'I'heMunidpdGodeofChlngohheubyamended
bytddinganew(}hapter 26.2 entitled “Governmental Ethics”™ a3 fol-

-
M

R Whenever used in this chapter, the following
termslhnllhavethe&lhwingmnhp: .r
® % o »

' “Economic interest” means any interest valued or capa-
ble of valuation in monetary terms; provided, that “economic interest”
. is subject to the same exclusions as “financial interest,”




