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Advisory Opinion
Case No. 94003.A
Fipancial Interest in City Business

Date: April 6, 1994

You are a City 4 p and 100% owner of a
City-certified Minority and Woman Owned Business
Enterprise ('"MBE/WBE"). You said that vyour
company will manufacture and distribute

S G ,
paraphernalia for
2 L You stated
that your company ad any contracts.

On February 17, 1994, you called our office and
requested guidance from the Board on whether and
to what extent the Governmental Ethics Ordinance
restricts the involvement of your company with

City contracts. Specifically, you asked three
questions:

1} Can your company submit bids for CcCity

contracts involving work for the NP

B>

2) Can your company submit bids for City

qpntracts in which the work does not involve the

3) Can your company be named as an MBE/WBE on

another company’s bid for a contract with the
City?

You stated that you are not faced with any actual
situation yet, but would like guidance from the
Board about what you can and cannot do so that you
can proceed with your business.

Our analysis of the facts of your case under the
Ethics Ordinance follows.

LAW: Section 2-156-110 of the Governmental Ethics
Ordinance prohibits a City employee from having a
financial interest in City business. Section 2-
156-110 states in relevant part:

No elected official or employee shall
have a financial interest in his own
name or in the name of any other person
in any contract, work or business of the
City or in the sale of any article,
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whenever the expense, price or consideration of the
contract, work, business or sale is paid with funds

belonging to or administered by the City, or is authorized
by ordinance.

The term "financial interest" is defined in relevant part as
(1) any interest as a result of which the owner currently
receives or is entitled to receive in the future more than

$2,500 per year; or (2) any interest with a cost or present
value of $5,000 or more.

Under this section, a City employee may not have an interest in
any City contract, work, or business when that interest exceeds
$2,500 per year or has a present value of $5,000 or more.

ANALYSIS: In Case Nos. 90077.A and 88034.A, the Bcard
determined that when a City employee has an ownership interest
in a company that has a City contract, that employee has an
interest in City business. In these cases the Board advised
that the company owned by a City employee could bid on City
contracts only when the employee’s interest was no more than
$2,500 per year or had a present value of less than $5,000.
The Board finds in your case, too, that your company may bid on
city contracts only when the contract does not entitle you or
your company to receive more than $2,500 per year, or when the
contract does not have a present value of $5,000 or more.

Under section 2-156-110 of the Ordinance, whether or not a
contract is related to your own department (the
& Py does not affect the Ordinance’s restricti
your company’s bidding for City contracts. Thus, the answer to
your first two questions is the same: you may not bid on City
contracts when the contract entitles you or your company to

receive more than $2,500 per year or when the contract has a
present value of $5,000 or more.

To answer your third question, the Board considered whether
your MBE/WBE may be named as a joint venture partner on another
company’s City contract bid, since this is one way a company
might be named on another company’s bid for a City contract.
Under the Governmental Ethics Ordinance, involvement in a City
contract as a joint venture partner is subject to the same
restrictions as is involvement as a sole contractor. The Board
has therefore determined that your company may be named as a
joint venture partner only when your company’s share of that

contract would not exceed $2,500 per year or have a present
value of $5,000 or more.

Without the facts of a specific situation, the Board is unable
to determine whether your company may be named in a capacity
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other than as a joint venture partner on another company’s bid
for a City contract. Should a situation arise that is not
resolved by the determinations in this advisory opinion, please
feel free to contact the Board for further advice.

CONCLUSION: The board determines, in response %to your
guestions, as follows:

(1) The Ethics Ordinance prohibits your company from holding a
contract with the City if that contract entitles you or your
company to receive more than $2,500 per year or if the contract
has a present value of $5,000 or more. Section 2-156-110 of
the Ordinance does not prohibit your company from holding a
City contract if the contract does not entitle your company to
receive more than $2,500 per year or if the contract does not
have a present value of $5,000 or more.

(2) These restrictions apply to any contract with the City,
whether the contract is with the Gl ; By or with a
different department. ' '

(3) The Ethics Ordinance prohibits your company from being
named a joint venturer on a City contract when the interest of
your company exceeds $2,500 per vear or has a present value of
$5,000 or more. Section 2-156-110 of the Ordinance does not
prohibit your company from being named as a joint venturer if
your company’s interest in the contract does not exceed %$2,500
per year or have a present value of $5,000 or more.

The Board must be presented with the facts of a specific
situation in order to determine whether the Ordinance would
permit your company to be named by another contractor on a City
contract in a capacity other than as a joint venturer.

Please note that you should observe the following additional
provisions of the Ordinance concerning outside employment.
Sections 2-156-030, "Improper Influence," and 2-156-080,
nconflicts of Interest," prohibit you from participating in, or
trying to use your position with the City to influence, any
governmental decision or action affecting your company.

Additionally, section 2-156-020, "Fiduciary Duty," obliges you
to use your City position responsibly and in the best interest
of the City. This provision requires you to exercise
professional Jjudgments free from outside influences or
conflicting duties to another entity. It also prohibits you

from using City time for your non-City job or for any private
benefit.
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Finally, section 2-156-060, pertaining to "City-owned
Property,”" prohibits you from using any City property or
resources in your non-City employment or for any private
benefit. Section 2-156-070, "Use or Disclosure of Confidential
Information," prohibits you from wusing or revealing
confidential information you may have acquired during the
course of your City job.

We would like to point out that the provisions of the Ordinance
relevant to your case do not prohibit you from having contracts
with independent municipal corporations, such as the Chicago
Park District, the Chicago Transit Authority, the Chicago
Housing Authority, the Chicago Board of Education, or City
Colleges of Chlcago since these are separate entities fron the
city. These provisions of the Ordinance also do not prohibit

you from having contracts with county, state or federal
agencies.

Our determination in this case is based upon the application of
the City’s Governmental Ethics Ordinance to the facts stated in
this opinion. If the facts presented are incorrect or
incomplete, please notify the Board immediately, as any change
in the facts may alter our opinion. Other laws or rules also
may apply to this situation. Please note that a City
department may adopt restrictions that are more strict than
those imposed by the Ethics Ordinance.

RELIANCE: This opinion may be relied upon by (1) any person
involved in the spe01f1c transaction or activity with respect
to which this opinion is rendered and (2) any person involved
in any specific transaction or activity that is
indistinguishable in all its material aspects from the
transaction or activity with respect to which the opinion is
rendered.

W%/@AM@M

Catherine M, R n
Chair

md/94003.A03




