ADVISORY OPINION
CASE NO. 92020.A
POST-EMPLOYMENT

On June 3, 1992, the Board of Ethics office received from you
a written regquest for an opinion regarding a post-employment
situation. In your letter and in telephone conversations
with staff, you stated that you are a former employee of the
Department of X 'HlSlRgl} and currently volunteer your
serv1ces as ! oFﬁcer ! of ER Goup & L
G ., v L, a consortlum of local

1ndustr1es,

is in the process of propos:.n a plan
to the City’s Department of Y T e that
would attract production factories to the Chlcago area. You

asked if your continued involvement in these plans on behalf
of Group & _ is prohibited by the Governmental Ethics
Ordinance. It is the Board’s opinion that your volunteer
work for (Grw«pPQ __ is not prohibited by the Ordinance.

FACTS: According to information you provided to the Board of

Ethics staff, Omoup ‘Gé)"". "a trade group consisting of local
industries involved in " is in the process of

1

developing and proposn'lg a possible partnership plan with the
City’s Department of yﬁ* for the purpose
of attractlnq factories to the Chicago area that would use
Gl materials in their products. The plan includes a
proposal that Growp &  would raise funds from Chicago area
corporations to establish a development office, which might
be artlally staffed by personnel from the City Department of VY

R I EEEES). You stated that, to the best of

your knowledge, N ému?Q is in conversatlon only with that
department, and not with the Department of . X i where

you had worked. To date, the City has made no formal
response to (Gwup Q's partnership proposal.

Whlle w1th the Clt you were employed as the
untll May ., 1992 when your City employment was
terminated. You stated that while in that position, you
attended three or four GmoypQ board meetings, at which general
information was discussed regarding the status of the
industry in Chicago. You told staff that the
extent of your participation in these meetings was to field
questions regarding whether the City might be interested in
Grouwp & 's ideas and to respond to questions about the
City’s departmental restructuring. You said that, at one
point, you wrote a memo to your supervisor to inform her of
Gowp G s ideas and to ask if the Department of
SaEEEEEEEg had any interest in pursuing any kind of
relationship wlth (’)V’Du.— < . You said you also wrote a
brief memo to CEREEEENNTE a. Feclevm|_ Agency on behalf

for the Department of ¥
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of your department to inquire about its grant program for
private-public partnerships. You received no response to
either memo. You were also employed (under the same job
title) by the Department of 2z BEE e  from
September @, 1990 to January 1, 1992 when the departmental
restructuring occurred. You stated that you had no
involvement with (.puwe <« plans before January 1, 1992.

You stated that you have not been involved in wawpcl
meetings since the termination of your City employment in May
1992, pending a decision from the Board of Ethics. If you
are not prohibited from such activities, your participation
in the group would consist of promoting its plans to Chicago
area corporations in an attempt to solicit funds for the
development project. You would not primarily be involved in
working out the partnership plan with the City.

LAW AND ANALYSIS: The provisions of the Ethics Ordinance
that apply to former City employees are section 2-156-070,
entitled "Use or Disclosure of Confidential Information,™ and
section 2-156-100, entitled "Post-Employment Restrictions."®

Section 2-156-070 states:

No current or former official or employee shall use or
disclose other than in the performance of his official
duties and responsibilities, or as may be required by law,
confidential information gained in the course of or by
reason of his position or employment.

This section prohibits an official or employee from using or
revealing confidential information he or she may have
acquired during the course of his or her City job. You
informed staff that there was no confidential information
involved in or relevant to the proposed partnership plan.
Therefore, this section of the Ordinance would not prohibit
your continued work with Gwup @ .

Section 2-156~100(b) of the Ethics Ordinance states:

No former official or employee shall, for a period of one
year after the termination of the official’s or employee’s
term of office or employment, assist or represent any
person in any business transaction involving the City or
any of its agencies, if the official or employee
participated personally and substantially in the subject
matter of the transaction during his term of office or
employment; provided, that if the official or employee




¥

Case No. 92020.A
June 24, 1992

Page 3

exercised contract management authority with respect to a

contract this prohibition shall be permanent as to that
contract.

Section 2-156~010(g) defines "contract management authority:"

"Contract management authority® means personal involvement
in or'dlrect.superv1sory responsibility for the formulation
or execution of a City contract, including without
limitation the preparation of spe01flcat10ns, evaluation of

bids or proposals, negotiation of contract terms or
supervision of performance.

According to these sections, a former City official or
employee is subject to two restrictions on employment after
leaving City service: a one-year prohibition and a permanent
prohibition. A former City official or employee is
prohibited for gne year after leaving Clty service from
assisting or representing any person in a business
transaction involving the City if while a City employee he or
she participated personally and substantially in the subject
matter of that transaction. Under the permanent prohibition,
a former City employee is permanently prohibited from
assisting or representlng any person in a particular business
transaction involving the City if while a City employee, he
or she exercised "contract management authority," as defined

above, with respect -to the particular transaction. See case
number 92010.A, p. 3.

Based on the facts presented, because this development
project 1is still in the conceptual stage and contract
formulations between the City and Growp Q were never
discussed while you were a City employee, the permanent
prohibition provided in this section is not applicable here.

In regard to the one-year prohibition, the facts indicate
that your Dost-employment activities would involve assisting
Growp in a business transaction--the development of a
manufacturing market for using GEiEEgN naterial--that might
involve a partnership relation with the City. The remaining
question is whether you "participated personally and
substantlally in the subject matter of the transaction®
during your City employment.

You stated that your involvement in this matter during your
City tenure was limited to attending the initial
informational meetings of anxPC§_z and writing two memos
seeking guidance from your City department and information
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fron CETERIT ¢. Pedeval! Agency. 1In addition, you
told staff that any City partnership relation with cbrmxche
1f .developed would be undertaken by the Department of Yy

, and not by the Department of ¥

RURE . Furthermore, the activities in which you were
1nvolved while with the City related more to the partnership
plan itself than to the promotlon of the development project
with area bus;nesses, which is what you now would be doing
for (Gwwuwp & . It is the Board’s opinion that, under these
particular circumstances, the activities you performed in
relation to the development project during your City
employment do not constitute "substantial" involvement as
intended by section 2-156-100(b) of the Ethics Ordinance.

CONCLUSION: The Board determines that your participation in
browp 2 as you have described it to us is not prohibited by
the Ethics Ordinance because (1) it does not involve the use
of any confidential information you learned by virtue of your
former City employment, and (2) your involvement in " Cronp X
development plan while with the City cannot be consxdered
‘"substantial®” for the purposes of the Ordinance.

Our determination in this case is based on the application of
the City’s Governmental Ethics Ordinance to the facts stated
in this opinion. If the facts presented are incorrect or
incomplete, please notify the Board immediately, as any
change in the facts  may alter our opinion. Other rules or
laws may apply to this situation. We note that a City
department nmay adopt restrictions that are more stringent
than those restrictions in the Governmental Ethics Ordinance.

(:1&44—; /”'" f;"—‘
Catherine M. Ryan
Chair
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